Μπορεί ο Φεβρουάριος να έχει, απο πολύ καλές ως αξιόλογες ταινίες, εντούτοις ξεκινάει, με μόνο (;) τέσσερις νέες κυκλοφορίες.
Κρατικά μυστικά και απόρρητα έγγραφα (ξανά) βγαίνουν στήν φόρα, στήν ταινία Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House, με τον Liam Neesom να ενσαρκώνει το “Βαθύ Λαρύγγι“, ενω ο Paul Thomas Anderson, παρέα με τον μοναδικό Daniel Day-Lewis μας ταξιδεύουν στο Λονδίνο της δεκαετίας του ’50, όπου ο ιδιόρρυθμος σχεδιαστής ρούχων Reynolds Woodcock κυριαρχεί στο χώρο της υψηλής ραπτικής.
Ο Λευτέρης Χαρίτος μας διηγείται την συναρπαστική ιστορία του θρυλικού δύτη Jacques Mayol, στο ντοκιμαντέρ Dolphin man, ενω η εταιρεία Aardman (Shaun the Sheep), μας παρουσιάζει το νεο της αλλά άνισο “πόνημα”, με τον τίτλο Early Man.
Ας δούμε όμως αναλυτικά τις νέες ταινίες της εβδομάδας:
Mark Felt: The Man Who Brought Down the White House
Υπόθεση: Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του πιο άγνωστου άνδρα στην Αμερικανική ιστορία, του Mark Felt, του δευτέρου σε ιεραρχία αξιωματικού του FBI, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως το «βαθύ Λαρύγγι» ή αλλιώς καρφί στο σκάνδαλο του Watergate. Η ταυτότητα του μυστικού πληροφοριοδότη παρέμεινε για πάνω από 30 χρόνια πηγή συνεχούς δημόσιας περιέργειας και εικασιών μέχρι που το 2005 ο Felt αυτοαποκαλύφθηκε μέσω ενός άρθρου στο Vanity Fair.
Ενώ το όνομα του έγινε δημοσίως γνωστό για πάνω από μία δεκαετία, λίγοι γνώριζαν την προσωπική και επαγγελματική ζωή του εξαιρετικά ιδιοφυούς και ασυμβίβαστου Felt ο οποίος ρίσκαρε και τελικά θυσίασε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας , της καριέρας και τελικά της ελευθερίας του, για να φέρει στο φως αυτά που γνώριζε. Ο Mark Felt μας δείχνει το Watergate όπως δεν το έχουμε δει ποτέ ξανά.
Άποψη: Mark Felt… ο “πράκτορας των πρακτόρων”, ο επι 30 συναπτά έτη “Τελευταίος Πρόσκοπος” του FBI και δεξί χέρι του μεγάλου αφεντικού J. Edgar Hoover. Ο άνθρωπος που έμμελε να γίνει το “Βαθύ Λαρύγγι” και φυσικά ο υπαίτιος για την παραίτηση του Richard Nixon το 1974.
Ταινίες γύρω απο το σκάνδαλο Watergate… πολλές, με πρώτη και καλύτερη το All the President’s Men του Alan J. Pacula. Και ενω στήν συγκεκριμένη ταινία ο Pacula επικεντρώνεται στούς δυο δημοσιογράφους που έφεραν στο φως ενα απο τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Αμερικής, η ταινία του Landesman αφιερώνεται αποκλειστικά σε αυτή τη μυστηριώδη φιγούρα.
Ο Peter Landesman (Concussion), ο οποίος έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με σημαντικές στιγμές της Αμερικανικής Ιστορίας, ως σκηνοθέτης στο Parkland με φόντο την δολοφονία του JFK η ως σεναριογράφος της ταινίας Kill the Messenger, με θέμα τηνσχέση της CIA με τη διακίνηση ναρκωτικών και τον εξοπλισμό των ανταρτών Κόντρας της Νικαράγουα, συγκεντρώνει με σωστούς αφηγηματικούς ρυθμούς -μέσα στα 103 λεπτά που διαρκεί η ταινία- το πορτρέτο ενός άνδρα που θυσίασε τα πάντα για να φέρει την αλήθεια στο φως.
Μπορεί ο Mark Felt… να πέφτει (όπως και το πρόσφατο The Post) στήν παγίδα της σύγκρισης με την θρυλική ταινία του 1976, στήν ίδια παγίδα όμως δεν πέφτει ο Landesman, ο οποίος με ενα έξυπνο μοντάζ, αποφεύγει την ηρωοποίηση και φτιάχνει ενα θρίλερ που σίγουρα δεν “ανακαλύπτει τον τροχό”, αλλά παράλληλα είναι γεμάτο σασπένς, χαρακτήρες που έπαιξαν ρόλο στήν ιστορία, καταφέρνοντας έτσι με έξυπνο τρόπο να γίνουμε μάρτυρες των γεγονότων από μια οπτική γωνία που δεν είχαμε ξαναδεί.
Ταυτόχρονα όμως και στήν προσπαθειά του να εστιάσει στην οικογενειακή ζωή του Felt ώστε να αποδείξει την ευαισθησία και το ακέραιο του χαρακτήρα ενός ανθρώπου που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αμερικανική ιστορία, “ξοδεύει” λίγο παραπάνω ενέργεια και φιλμικό χρόνο, με συνέπεια μια μικρή και αναπόφευκτη κοιλιά.
Ο 65χρονος Liam Neeson, αποδεικνύεται ο ιδανικός για αυτόν τον ρόλο, με την λυγερόκορμη φιγούρα του, να πιάνει ολο το χώρο του κάδρου, ενω μας υπενθυμίζει παράλληλα, οτι μπορεί ακόμα να παίξει κάτι παραπάνω απο έναν “Last Action Hero”, ερμηνεύοντας έναν στιβαρό χαρακτήρα που τον υποστηρίζει σε ολη την διάρκεια της ταινίας.
3/5
Phantom Thread
Υπόθεση: Στο μεταπολεμικό Λονδίνο της δεκαετίας του ’50 ο σχεδιαστής ρούχων Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) και η αδερφή του, Cyril (Lesley Manville) κυριαρχούν στο χώρο της βρετανικής υψηλής ραπτικής, ντύνοντας μέλη βασιλικών οικογενειών, αστέρες του κινηματογράφου και εκπροσώπους της ανώτατης κοινωνικής τάξης.
Παράλληλα, πλήθος γυναικών μπαίνουν εφήμερα στη ζωή του ιδιόρρυθμου Reynolds, ενσαρκώνοντας τις κατά διαστήματα μούσες του και σταδιακά παραχωρούν τη θέση τους στις επόμενες, που θα έχουν ανάλογη τύχη. Η μόνη σταθερή γυναίκα στη ζωή του Reynolds είναι η αδερφή του μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει, τυχαία, μια νεαρή γυναίκα, την Alma, η οποία γίνεται ερωμένη και μούσα του. Από τη στιγμή που ερωτεύεται και παραδίδεται στην Alma συνειδητοποιεί πως διασαλεύεται η απόλυτα ελεγχόμενη και προγραμματισμένη στην παραμικρή λεπτομέρεια ζωή του, και κάτι τέτοιο τον τρομοκρατεί. Η απρόσμενη αυτή ερωτική σχέση έρχεται να μεταμορφώσει και τους δύο, αλλά και την ίδια την ερωτική τους σχέση.
Άποψη: Διαβάστε την αναλυτική κριτική της ταινίας εδω
Dolphin Man
Υπόθεση: Το ντοκιμαντέρ Dolphin Man μας ταξιδεύει στον κόσμο του Jacques Mayol, μεταφέροντας το επείγον μήνυμά του για την προστασία της θάλασσας και τη βιωματική εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση.
Από την Κάρπαθο ως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας ως την Ινδία και την Ιαπωνία, συγγενείς, φίλοι και ‘κληρονόμοι’ του Mayol, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης William Trubridge και Umberto Pelizzari, μοιράζονται το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα που έμελλε να αλλάξει ριζικά τη σχέση μας με την θάλασσα.
Άποψη: Συνδιάζοντας σπάνια αρχειακά φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις, για το πώς ο “άνθρωπος δελφίν” έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, συνδέοντας την ελεύθερη κατάδυση με ένα εσωτερικό ταξίδι που μας φέρνει σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας, ο Χαρίτος αποκαλύπτει την βαθιά φιλοσοφία, τα πιστεύω και την και τη βιωματική εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, κάτι που παρά την μεγάλη επιτυχία που είχε η ταινία The Big Blue, δεν είχε κάνει ο Besson.
Μαζί με την ζεστή φωνή του Jean-Marc Barr (πρωταγωνιστή του Απέραντου Γαλάζιου), ο οποίος διαβάζει αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του, ο Λευτέρης Χαρίτος αναδεικνύει την “κατάδυση” στόν ψυχικό κόσμο του Mayol, ενω παράλληλα προσπαθεί να καταλάβει και τους λόγους που τον οδήγησαν στην αυτοκτονία, ως μια πράξη επιλογής, μια έξοδο σε έναν καλύτερο κόσμο, όπως πίστευε μάλλον ο ίδιος.
3/5
Early Man
Υπόθεση: Τοποθετημένο χρονικά στις απαρχές του κόσμου, όταν προϊστορικά πλάσματα και μαλλιαρά μαμούθ κατοικούσαν στη Γη, το «Ο Άνθρωπος των Σπηλαίων» αφηγείται την ιστορία του Νταγκ, μαζί με τον βοήθο του Χόγκνομπ, και την προσπάθεια να ενώσουν τη φυλή τους απέναντι στην εχθρική απειλή του Λόρδου Νουθ, ώστε να σώσουν το σπίτι τους.
Ένα συναρπαστικό ταξίδι μεταξύ της Παλαιολιθικής Εποχής και της Εποχής του Χαλκού από τον βραβευμένο με τέσσερα Όσκαρ σκηνοθέτη Nick Park.
2,5/5
Comments