Η Καρύταινα: Το χωριό του πεντοχίλιαρου
Η Ορεινή Αρκαδία κρύβει πανέμορφα χωριά. Ίσως το πιο όμορφο είναι το «Χωριό του Πεντοχίλιαρου» η ξακουστή και γραφική Καρύταινα. Από το 1984 το μεσαιωνικό κάστρο του χωριού κοσμούσε το χαρτονόμισμα με την τότε υψηλότερη αγοραστική αξία. Το κάστρο οικοδομήθηκε τον 13ο αιώνα όταν το χωριό κατείχαν οι Φράγκοι και δεσπόζει επιβλητικό στον μεγάλο βράχο πάνω από τον οικισμό. Ακριβώς δίπλα του βρίσκεται ο βυζαντινός ναός της Παναγίας που αργότερα έμεινε γνωστή ως «εκκλησία του Κολοκοτρώνη», ο οποίος απελευθέρωσε το χωριό κατά την επανάσταση του 1821.


Αυτό που κάνει την Καρύταινα να ξεχωρίζει, είναι ο ρομαντισμός που αποπνέουν τα λιθόστρωτα σοκάκια της, δημιουργεί μια αίσθηση αλλοτινών εποχών. Άλλοι στέκονται στις μοναδικές φυσικές ομορφιές της και άλλοι θεωρούν πως το άλφα και το ωμέγα σε όλη την υπόθεση είναι οι τεράστιες δυνατότητες εναλλακτικού τουρισμού που προσφέρει ο Αλφειός. Το rafting άλλωστε, δεν είναι μια εμπειρία που ζει κανείς καθημερινά.


Ο χαρακτηρισμός της περιοχής από το μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη ήταν ως «Το Τολέδο της Πελοποννήσου». Λίγο απέχει από την πραγματικότητα. Το ιστορικό και όμορφο χωριό προσφέρεται για εκδρομές και τριήμερα. Απολαύστε τη θέα από το φημισμένο Κάστρο, περπατήστε στα σοκάκια του γραφικού χωριού και ζήστε τη φύση.

Η ομορφιά της περιοχής μαγνητίζει τους επισκέπτες με το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου. Το υγρό στοιχείο, τα πανύψηλα έλατα και το υπέροχο φυσικό περιβάλλον της περιοχής θα σας φέρουν ακόμα πιο κοντά, με την μαγεία της Καρύταινας και ευρύτερα της Ορεινής Αρκαδίας. Για τους λάτρεις του σκι και του χιονιού αξίζει να επισκεφτείτε και το πανέμορφο και ανακαινισμένο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής που θα σας αναζωογονήσει παρέχοντας όλες τις ανέσεις.

Πηγή: autotriti.gr