Ένα ιστορικό βίντεο ντοκουμέντο με αυθεντικό υλικό του 1935 από τη Σπιναλόγκα καθηλώνει τους Κρητικούς μέσω του διαδικτύου.

 Η βαρκούλα ξεκινάει το ταξίδι της μέχρι το απομονωμένο νησί, ένα ταξίδι που έμελλε να περάσει στην αθανασία μέσω του τηλεοπτικού φακού. Στα πλάνα διακρίνεται η γραφική λίμνη του Αγίου Νικολάου, ενώ η περιγραφή γίνεται στη γαλλική γλώσσα.  

Ιστορικές εικόνες από το νησί 
 
Πρόκειται για εικόνες από το νησί των λεπρών, ασπρόμαυρες εικόνες που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη μακρινή εποχή όταν οι κάτοικοι του νησιού ήταν καταδικασμένοι στην απομόνωση και έβλεπαν μόνο στην αντίπερα όχθη «ίχνη» άλλων πολιτισμών, αφού είχαν δημιουργήσει έναν δικό τους μικρόκοσμο.

Στα πλάνα διακρίνονται οι κάτοικοι του νησιού με σημαδεμένα πρόσωπα, ο καθένας να κουβαλά τη δική του ιστορία φορτωμένη με την πίκρα του αποχωρισμού, τον πόνο της ασθένειας και την ελπίδα της λύτρωσης.

Και η ελπίδα ήρθε το 1957 όταν η Σπιναλόγκα εγκαταλείφτηκε για πάντα από τους λεπρούς καθώς άρχισε η ίασή τους. Το νησί θα γίνει ακόμη πιο γνωστό μέσα από το ομώνυμο βιβλίο και την τηλεοπτική σειρά, ενώ το θαυμάζουν πλέον μόνο επισκέπτες καθώς – παρά την ιστορία που το σημάδεψε – είναι απαράμιλλης ομορφιάς…

 

Πηγή: Το στέκι της καθημερινότητας