ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΝΗΣΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ

Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές το νησί βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων, πολύ κοντά στον οικισμό Αμφιθέα. Έχει έκταση 200 στρέμματα και μέγιστο υψόμετρο 520 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ή 59 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της λίμνης. Το μέγιστο μήκος του είναι 800 μέτρα και το πλάτος του 500 μέτρα. Η δυτική του πλευρά είναι βαλτώδης ενώ το υπόλοιπο τμήμα του είναι βραχώδες και δασωμένο στο μεγαλύτερο μέρος του.

Όπως αναφέρει το Greek Reporter, αυτή τη στιγμή το νησί έχει 300 κατοίκους και είναι γνωστό για το γεγονός ότι αποτέλεσε το ορμητήριο του Αλί Πασά κατά τον 19ο αιώνα. Στην καρδιά του νησιού υπάρχουν επτά βυζαντινά και μετά-βυζαντινά μοναστήρια, το ένα δίπλα στο άλλο. Η μοναστική κοινότητα της περιοχής είναι η τρίτη μεγαλύτερη της Ελλάδας, μετά την Αθωνική Πολιτεία και τα Μετέωρα.

 Το νησί στέκει στη μέση της λίμνης και φέρνει μνήμες από το μακρινό παρελθόν. Κι όμως, δεν απέκτησε ποτέ όνομα! Το μουσείο του Αλί Πασά είναι ένα άλλο σημείο ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες. Το δωμάτιο του είναι προσβάσιμο, ενώ οι τρύπες από τις σφαίρες που τον σκότωσαν, έπειτα από διαμάχη με τον Σουλτάνο Μαχμούτ Β’, είναι ακόμη και σήμερα ορατές. Στο μουσείο υπάρχουν επίσης προσωπικά του αντικείμενα, της κυρά-Φροσύνης καθώς και τοπικές ενδυμασίες και σημαντικά έγγραφα της εποχής.

Οι ντόπιοι πιστεύουν πως οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήρθαν από τη Μάνη, κάτι που ιστορικά δεν έχει αποδειχθεί. Αρχαιολογικές ανακαλύψεις κατατείνουν στο συμπέρασμα πως οι πρώτοι κάτοικοι έρχονται από την Εποχή του Χαλκού.

 

 Πηγή: www.apollonistas.com