Οι μεγάλοι καλλιτέχνες διακρίνονται όχι απλά για το μεγάλο τους ταλέντο, αλλά και για την ικανότητά τους να δημιουργούν αριστουργήματα σε ελάχιστο χρόνο, σε ανύποπτες στιγμές, εντελώς ξαφνικά και ενίοτε απρόσμενα. Όταν το ταλέντο πηγάζει από την ψυχή, ο χρόνος είναι απλά μια λεπτομέρεια.

Κάτι τέτοιο ίσχυε και στην περίπτωση του Μάνου Χατζιδάκι, με τον οποίο ο Φίνος αλλά και ο Σακελλάριος είχαν συνεργαστεί για πολλά χρόνια στο πλαίσιο μουσικής επένδυσης κάποιων ταινιών. Οι περισσότερες από τις οποίες έμειναν στην ιστορία και για την μαγική μουσική του σπουδαίου αυτού μουσικοσυνθέτη.

Ο Σακελλάριος πίστευε ότι ο Χατζιδάκις ήταν ο μοναδικός που δεν άλλαξε την πορεία του κατά τη διάρκεια της καριέρας του, δεν έκανε εκπτώσεις, δεν παρασύρθηκε από τα εμπορικά ζητούμενα της εποχής του, εστιάζοντας πάντα στην ποιότητα του έργου του.

Το 1955, όταν η Finos Film γύριζε την θρυλική «Λατέρνα, φτώχεια και φιλότιμο», ο Φίνος ανέθεσε στον Χατζιδάκι να γράψει την μουσική της ταινίας. Κι ενώ τα γυρίσματα σχεδόν είχαν ολοκληρωθεί, ο τελευταίος δεν είχε δώσει ακόμα την μουσική, παρά το γεγονός ότι του είχε ζητηθεί μήνες πριν.

Ο Φίνος κόντευε να σκάσει από τη στεναχώρια του, βλέποντας ότι θα υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της ταινίας, κάτι που σήμαινε απώλειες εσόδων, βάζει του προγραμματισμού του.

Αφού είδε και απόειδε από την αμέλεια του Χατζιδάκι, αποφασίζει να τον πάρει ο ίδιος τηλέφωνο και να του βάλει τις φωνές. «Μάνο τελειώνουμε την ταινία και ακόμα δεν έχουμε την μουσική. Τι θα γίνει; Έχεις καθυστερήσει πολύ και δεν έχω το περιθώριο να σε περιμένω άλλο».

Ο Χατζιδάκις χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, του απαντά αμέσως: «Έχεις δίκιο Φιλοποίμην, αλλά τη μουσική την έχω έτοιμη!Παίρνω ένα ταξί και έρχομαι αμέσως να στην φέρω». Ο Φίνος ικανοποιήθηκε και ηρέμησε, έκλεισε το ακουστικό και περίμενε με αγωνία.

Ο Χατζιδάκις, πράγματι μπαίνει αμέσως σε ένα ταξί και ξεκινάει να πάει στα γραφεία του Φίνου. Υπήρχε όμως ένα μικρό πρόβλημα: δεν είχε γράψει ακόμα την μουσική και απλά είπε ψέματα στον Φίνο.

Κι όμως, ο σπουδαίος αυτός μουσικοσυνθέτης δεν πτοήθηκε: έγραψε την μουσική της ταινίας….μέσα στο ταξί! Και μέχρι να φτάσει στα γραφεία του Φίνου…η μουσική ήταν έτοιμη.

Και κάπως έτσι γράφτηκε το τραγούδι «Γαρύφαλλο στ’ αυτί», το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία και συνετέλεσε κι αυτό με τη σειρά του στην επιτυχία της ταινίας. Αυτό το τραγούδι ήταν το πρώτο του Χατζιδάκι που γυρίστηκε σε δίσκο, ακολούθησαν πολλά ακόμα και πολλοί δίσκοι με soundtrack από ταινίες του Φίνου στις οποίες ο Χατζιδάκις είχε γράψει την μουσική.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα ιστορία για τον μύθο «Χατζιδάκι» είχε αναφέρει κάποτε ο Σακελλάριος, αναφερόμενος στην ταινία «Χαμένα Όνειρα», η οποία ήταν η πρώτη και τελευταία δραματική ταινία που σκηνοθέτησε ο ίδιος στην καριέρα του. Η ταινία γυρίστηκε το 1961, σε συμπαραγωγή της Finos Film με την Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης, ενώ πρωταγωνιστές της ήταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Αντιγόνη Βαλάκου.

“Είχα ζητήσει από τον Μάνο να μου γράψει την μουσική της ταινίας και για να τον διευκολύνω στην έμπνευσή του, τον κάλεσα να δούμε μαζί την ταινία. Ωστόσο ο Μάνος 5 λεπτά μετά την έναρξή της, κοιμήθηκε και ξύπνησε μόλις αυτή τελείωσε! Απογοητεύτηκα”
Μάνο μου μήπως πρέπει να την ξαναδείς;“, του λέω
Μην ανησυχείς Αλέκο, δεν χρειάζεται, σε λίγες ημέρες θα την έχεις την μουσική σου” μου είπε.

Φυσικά εμένα με έζωσαν τα φίδια, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή απο το να περιμένω. Περίμενα λοιπόν και το αποτέλεσμα ήταν καταπληκτικό! Ο Μάνος έγραψε το μυθικό «Βαλς των χαμένων ονείρων» που θεωρείται η καλύτερη μελωδία του στον ελληνικό κινηματογράφο.

Πηγή: ellinikoskinimatografos.gr